Inzicht in waarden van inwoners bij het energiebeleid van Súdwest-Fryslân dankzij PWE-methode
Inzicht in waarden van inwoners bij het energiebeleid van Súdwest-Fryslân dankzij PWE-methode
Onlangs verscheen er een artikel in Democratie in Actie over Participatieve Waarde Evaluatie en hoe dat lokale besluitvorming kan ondersteunen. Populytics CEO Shannon Spruit werd geïnterviewd. Het artikel eindigt met een overzichtelijk lijstje voordelen voor gemeente en inwoners en tips:
Voordelen voor gemeenten
- Door PWE wordt massaparticipatie veel gemakkelijker en daarmee bereikbaarder.
- Je bereikt bewoners die normaal niet participeren bij activiteiten.
- De stille middengroep wordt zichtbaar.
- De waarden zijn langer houdbaar voor het toetsen aan nieuwe plannen.
Voordelen voor inwoners
- Je kunt zelf kiezen waar en wanneer je meedoet en je wordt op een eenvoudige wijze meegenomen in lastige beleidskeuzes.
- Je kruipt in de huid van een bestuurder en ontdekt zo hoe complex het is om keuzes te maken.
- In een veilige omgeving kun je zeggen wat je wilt.
Tips voor gemeenten
- Denk na over je doelen. Deze participatievorm is vooral geschikt als je mensen echt wilt betrekken bij het beleid en niet alleen informeren.
- Manage de verwachtingen. Maak duidelijk of er gevolgen kleven aan de inspraak van inwoners.
- Denk na over het vervolgtraject. Zie participatie en de inzet van deze methode niet als iets eenmaligs, maar als een stap in het verbeteren van de relatie met je inwoners.
- Neem de tijd voor het bepalen van de juiste vraagstelling, waarmee je het meeste leert van je deelnemers.
Meer nieuws
Moet Nederland voor haar energie zo min mogelijk afhankelijk zijn van het buitenland? Of moeten we toch vooral voorkomen dat onze leefomgeving verandert? En onder welke voorwaarden is het een goed idee om nieuwe kerncentrales te bouwen? Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat organiseert samen met Populytics een landelijke raadpleging om alle Nederlanders de kans te geven om hierover een advies te geven aan de politiek. Nederlanders kunnen hun advies geven tussen 3 en 24 februari.
Veel Europese landen hebben afgesproken om meer te doen om klimaatverandering tegen te gaan. Ook Nederland. De regering zal moeten beslissen welke maatregelen zij gaan nemen om de uitstoot van broeikasgassen zoals CO2 te verlagen. Tweede Kamerleden hebben eerder aangegeven dat zij graag de samenleving hierbij willen betrekken.